Bekijk online
 
Vakbladvoedingsindustrie.nl logo
 
 
 

Nieuwsbrief
13 juli 2021

 
 
Slim verpakken geeft zoetere smaak
 

Slim verpakken geeft zoetere smaak

 
 

Voor de consumentenacceptatie is het van belang dat een in suiker verlaagd product voldoende zoet smaakt. Naast het compenseren van de smaak met zoetstoffen is er nog een oplossing: via verpakkingskenmerken als kleur en informatie kan bij de consumenten de verwachting worden gewekt dat producten met minder suiker zoeter smaken. Het blijkt dat zo’n verwachting een effect op de geproefde smaak heeft, aldus experts van de WUR.

Lees verder

 
 
 
 
 
NEN wil ISO-werkgroep voor plant-based voeding

Er bestaat al een redelijke consensus dat plantaardige voeding bijvoorbeeld niet veganistisch of vegetarisch is, maar wettelijke definities of heldere, breed gedragen normen zijn er nog niet voor. Het is onduidelijk welke ingrediënten precies gebruikt worden in plantaardige voeding, waardoor het maken van een keuze moeilijker wordt. Ook zijn er verschillende interpretaties van de term ‘plantaardig’.

NEN heeft daarom een voorstel bij ISO ingediend voor een nieuwe werkgroep die gaat werken aan technische definities en criteria voor plantaardige voeding. 

 
Lees meer
 
 
 
NEN wil ISO-werkgroep voor plant-based voeding
 
 
 
 
 
Bacteriën opsporen met slimme sensoren
 
 
Bacteriën opsporen met slimme sensoren

Maastricht Universiteit heeft samen met de Belgische universiteiten van Leuven en Hasselt een sensortechnologie ontwikkeld waarmee je schadelijke bacteriën ter plekke kan opsporen tijdens het productieproces. 

Men maakt gebruik van een zogenaamde biomimetische sensor. Deze sensor gebruikt een synthetische stof om een andere stof, in dit geval een bacterie, op te sporen. Door deze sensor te integreren in een machine waarin een vers product gemaakt wordt, kan een eventuele verontreiniging heel snel opgespoord én opgelost worden.

 
Lees meer
 
 
 
 
 
 
Eiwittransitie op bestaande lijnen

Hoe kun je bepalen of bestaande machines of lijnen ook geschikt zijn voor de verwerking van eiwitrijke grondstoffen, de productie of verpakking van plantaardige producten. Om de versnellende eiwittransitie te begeleiden introduceert Foodvalley NL de Facility Switch Quickscan.

Het aanbod van duurzaam geproduceerde ingrediënten en eindproducten kan de snel groeiende vraag naar plantaardige vlees- en zuivelvariaties amper aan. Om de ‘protein gap’ te voorkomen kan je op een andere manier kijken naar de voedselverwerkende faciliteiten die er nu al zijn. 

 
Lees meer
 
 
 
Eiwittransitie op bestaande lijnen
 
 
 
 
 
Nieuwe cao voor werknemers AGF industrie
 
 
Nieuwe cao voor werknemers AGF industrie

De werknemers in de groenten- en fruitverwerkende industrie hebben een nieuwe cao. De vakbondsleden (CNV Vakmensen en FNV Voedingsindustrie) hebben het cao-eindbod van de werkgevers met een ruime meerderheid geaccepteerd.

De cao geldt voor ongeveer 3.000 werknemers bij in totaal zo’n 50 bedrijven in de sector, met daaronder bekende namen als HAK, Coroos en Heinz.

 
Lees meer
 
 
 
 
 
Overname DEEN door Albert Heijn, Vomar en DekaMarkt
 

Overname DEEN door Albert Heijn, Vomar en DekaMarkt

 
 

De ACM heeft de verkoop van DEEN goedgekeurd. Van de 80 DEEN-winkels gaan 38 filialen naar Albert Heijn, 23 naar Vomar Voordeelmarkt en 19 naar DekaMarkt. Albert Heijn neemt ook het distributiecentrum in Hoorn en de bloemencentrale over. DekaMarkt neemt het distributiecentrum in Beverwijk en de warme keuken in Hoorn over. 

Lees verder

 
 

Meer nieuws op Vakblad Voedingsindustrie

 
 

Overheidsinkopen bepalen 18% van totale klimaatvoetafdruk in Nederland

Russisch concern wil HAK overnemen

EU-gedragscode voor verantwoorde voedselproductie

Politiek legt fundament groen regeerakkoord

Meer Fairtrade producten verkocht in 2020

Pluimveehouderij: consument draait naar dierenwelzijn

Vergrijzing drukt stempel of foodsector

 
 
 
 
http://www.vakbladvoedingsindustrie.nl
 
 
 
 

©2021 Vakblad Voedingsindustrie is een project van b2b Communications BV. U ontvangt deze nieuwsbrief als lezer van vakblad Voedingsindustrie, lid van OSV netwerk of als relatie van b2b Communications. Persoonlijk contact: Saskia Stender (026) 370 00 27, [email protected]

Wijs ook uw collega's en zakenrelaties op de mogelijkheid van een gratis abonnement op deze nieuwsbrief. 

 
Delen op socialmedia:
 
 
 
b2b Communications BV | Arnhemsestraatweg 19 | 6881NB Velp | K.v.k 59203455
Ervaart u deze email als ongewenst? Afmelden
Spam Melden